De petitie
Objectief gaat de uitdaging aan om in één jaar 479.917 handtekeningen te verzamelen voor gelijke rechten voor immigranten, evenveel als stemmen die naar extreemrechts zijn gegaan. De petitie stelt een duidelijke eis: de autoriteiten moeten een ondubbelzinnig positief signaal geven: volledige gelijkheid van politieke en sociale rechten door de automatische toekenning van de Belgische nationaliteit na vijf jaar legaal verblijf in het land.
Er is enthousiasme voor de petitiecampagne. Zo’n 12.000 vrijwilligers, voornamelijk jongeren, komen in actie. Op straathoeken, op markten en pleinen, op festivals en feesten worden tribunes opgetrokken om voorbijgangers uit te nodigen de petitie te ondertekenen.
Het aantal handtekeningen groeit snel en de campagne leidt ook tot duizenden discussies over racisme, discriminatie en gelijke rechten.
Petitieactie maakt ook een enorme bewustwordingscampagne mogelijk Tijdens de petitiecampagne steunen 1.500 persoonlijkheden met verschillende achtergronden de doeleis.
Naarmate 24 november 1992 naderde, liepen de spanningen op. Wordt het doel van 479.917 handtekeningen gehaald? 3.000 vrijwilligers komen naar het slotfeest van het einde van de campagne in Antwerpen. Het is een succes! In een jaar tijd werden zo’n 582.172 handtekeningen verzameld voor gelijke rechten.
Omdat de mogelijkheden van de petitiecampagne nog lang niet zijn uitgeput, besluiten de mensen achter het initiatief om tot een miljoen handtekeningen te gaan.
Op 14 maart 1995 werd het doel bereikt: 1.007.704 handtekeningen. Ze worden overgedragen aan premier Dehaene in de Wetstraat. Hij geeft een paar vriendelijke schouderklopjes, maar de regering neemt geen initiatief. De petitiecampagne slaagde er echter in om de eis voor gelijke rechten naar voren te brengen.
Racismevrij ondernemen
De petitiecampagne leidde ook tot een debat binnen de vakbondsorganen. In juni 1994 lanceerden enkele vakbondsleiders de oproep ‘De vakbeweging vormt het beste bolwerk tegen extreemrechts’. Dit versterkt de actie Ondernemen Zonder Racisme die het werken met de petitie in bedrijven stimuleert.De vakbondsafvaardiging van Smederijen de Clabecq ontving in november 1994 als eerste het certificaat Onderneming zonder Racisme. Andere bedrijven en vakbondsdelegaties volgen hem snel.
Alternatieve verkiezingen
Bij de drie verkiezingen van 1994 en 1995 organiseerde Objectif alternatieve verkiezingen voor mensen die geen stemrecht hadden. In 20 steden worden alternatieve stembussen geïnstalleerd. De actie wordt op de voet gevolgd door de pers en vormt telkens een virulente beschuldiging van het feit dat een tiende van de Belgische bevolking politiek niet meetelt.
Verkrijging van de nationaliteit
Bij de alternatieve verkiezingen wordt Objectif geconfronteerd met de vele problemen die de aanvraag van de Belgische nationaliteit met zich meebrengt.
Als gevolg hiervan startte de Brusselse afdeling van Objectif in 1997 ondersteuningscentra voor mensen die de Belgische nationaliteit wilden aanvragen. Ze worden volledig verzorgd door vrijwilligers. Objectif is in korte tijd uitgegroeid tot ‘de specialist’ in het verwerven van nationaliteit. En de permanenties beleven een steeds groter succes. De kennis en ervaring die we opdoen bij het verkrijgen van nationaliteit verspreiden we via brochures, persberichten, artikelen en stands. We willen niet alleen diensten verlenen, maar vooral de rechtsongelijkheid van rechten aanpakken. Daarom blijven we onvoorwaardelijk strijden voor de automatische toekenning van de nationaliteit op basis van het enige objectieve criterium: legaal verblijf in het land. We merken op dat de toekenning van de Belgische nationaliteit vaak afhangt van willekeur.